In het kader van een samenwerking tussen 3 Europese projecten van Interreg V (REC², Up-Straw et Bâti C2), organiseerden Cluster Eco-construction en haar partners op 09 mei ll. een bezoekdag aan gebouwen uit biologisch gewonnen materialen.
Tijdens deze dag in de regio Luik kregen de deelnemers de gelegenheid om gebouwen te ontdekken die gebouwd of gerenoveerd zijn met materialen van biologische oorsprong en een prachtige lemen muur.
La Ferme à l'Arbre
Het eerste bezoek op de planning was aan Lantin.
Ter plaatse ontdekten de deelnemers een 350 m2 grote winkel met 100% biologische producten.
Tijdens een rondleiding door de gangpaden van de winkel stelde de manager van het etablissement een gebouw voor dat de principes van de Ferme à l'Arbre respecteert: plaatselijke en biologische productie.
De deelnemers kwamen er meer te weten over de houten frameconstructie met organische invulling van stro en kleipleister aan de binnenkant, aangeboden door het bedrijf Paille-Tech.
Behalve prefabricage in de werkplaats, bezit het project nog een andere originele kwaliteit: de warmte die wordt afgegeven door de motoren van de koelcellen wordt gerecupereerd voor verwarming van de verkoopruimte en warm water.
Préhistomuseum
Vervolgens bracht de bus de deelnemers naar Flemalle voor een bezoek aan het Préhistomuseum.
Allereerst leidde Gil Honoré - onze gids en architect van het project - ons rond in de polyvalente zaal en de permanente tentoonstelling.
Deze twee gebouwen hebben een houten structuur met een invulling van stro.
Een aarden pleister bedekt de muren (binnenzijde).
De keuze van dit materiaal is niet toevallig: aarde was één van de materialen die in de eerste neolithische constructies werden gebruikt.
Bovendien biedt het materiaal een aanzienlijk hygrometrisch regelvermogen, wat voor optimale bewaarcondities zorgt.
Buiten dragen de muren een bekleding van cortenstaal, wat de integratie van het gebouw in de bosrijke omgeving optimaliseert.
Het bezoek eindigde bij de houtsnippersketel, waarover de directeur van het museum een deskundige uitleg gaf.
La maison des découvertes
Het derde bezoek van de dag was aan het Maison des découvertes in Comblain-au-Pont.
De deelnemers brachten een bezoek aan een 150 jaar oud gebouw dat onlangs werd gerenoveerd.
Het gebouw - dat eigendom is van de gemeente - is tegenwoordig een toeristisch centrum zijn voor 17 gemeenten in de regio Ourthe/Amblève/Vesdre.
Naast de renovatie zijn er ook uitbreidingswerken uitgevoerd.
Dankzij de uitleg van de architect en de arbeiders die dit project hebben uitgevoerd, kwamen de deelnemers meer te weten over kalkhennepbetonisolatie, en over kalk- en kleipleister.
Watermuseum
De dag werd afgesloten met een laatste bezoek aan het watermuseum in Chaudfontaine.
Het was de bedoeling om de langste geramde aarden muur van België te ontdekken:
42 meter lang, 3 meter hoog en 20 centimeter dik.
De geramde aarden muur, een productie van de firma DRUWID, symboliseert de opeenvolgende landlagen die het water filteren dat naar de bron van Chaudfontaine stroomt.
Het totale volume gestampt materiaal is meer dan 16 m³.
Het is daarmee het grootste ramgrondproject in België.
Naast deze muur kregen de deelnemers van de directeur van DRUWID, Michaël Thonnës, nog een voorstelling van verschillende andere aarden projecten.
We bedanken iedereen die aan deze dag heeft deelgenomen.